Què és la Sobirania Alimentària?

La sobirania alimentària és el dret dels pobles a determinar les polítiques agràries i alimentàries que els afecten: a tenir dret i accés a la terra, als recursos naturals, a poder alimentar-se de forma sana i saludable amb aliments lliures de transgènics, a protegir i a regular la producció i el comerç agrícola interior amb l’objectiu d’aconseguir un desenvolupament sostenible i garantir la seguretat alimentària.

Quins són els projectes que estem treballant?

Intercooperació entre entitats sectorials

Diverses entitats que treballen des del paradigma de la sobirania alimentària es troben a la Taula de Sobirania Alimentària que dinamitzem des de la Comunalitat.

És un espai de coordinació que es reuneix mensualment per tal d’engegar projectes d’intercooperació als barris del sud de Reus i voltants. La suma de recursos i coneixements permet optimitzar esforços i dedicar energia a difondre el discurs sobre el dret a tenir una alimentació saludable, conscient, responsable i respectuosa amb l’entorn i el sector primari a través de l’execució d’aquests projectes.

El Brot SCCL

Fundació Espigoladors

Borraina

Xarxa d'Ajuda Mútua Alimentària

Col·lectiu Eixarcolant

Permacultura PuraVida

Associació Pura Vida Permacultura

Tallers de sensibilització contra el malbaratament alimentari i per la Sobirania Alimentària a les festes dels barris

Aterrar la importància de replantejar l’alimentació com a eina per transformar el sistema agroalimentari és necessari en qualsevol circumstància.

Des de la Taula de Sobirania Alimentària estem impulsant tallers als barris del sud de Reus, conjuntament amb les associacions de veïns i veïnes, per sensibilitzar i conscienciar la població per reforçar l’aprofitament alimentari a escala domèstica i, entendre quin és el rol que juguem com a consumidores a l’hora de projectar un model més sostenible, saludable, ecològic i just.

Receptes per lluitar contra el malbaratament alimentari

Prova pilot de menjadors escolars agroecològics

Els menjadors col·lectius són un bon instrument per impulsar projectes de replantejament del model agroealimentari, com és el cas dels menjadors escolars, on es pot fer èmfasi a través del Projecte Educatiu del Centre en conceptes com la seguretat alimentària, la sobirania alimentària, el comerç just, la recuperació de varietats autòctones, els aliments integrals, les proteïnes vegetals, els additius alimentaris, la cuina sana, el compostatge i la producció local.

Des de la Comunalitat estem treballant conjuntament amb el Consell Comarcal del Baix Camp, amb l’acompanyament de l’Aresta, per implementar una prova pilot a un centre escolar de la ciutat; una prova pilot que posi les bases d’un nou model que interpel·li els altres centres educatius, les seves comunitats educatives, el sector primari del territori i les administracions per potenciar la compra pública de producte local, entre d’altres.

Dinamització d’un hort urbà comunitari

En un entorn urbà, es fa difícil trobar exemples de producció agrícola, però els horts urbans comunitaris són eines clau per integrar moltes de les baules de la cadena agroalimentària i transitar cap a models agroecològics de producció i de consum. Són espais on es prenen les decisions col·lectivament, es treballa pel bé comú i es generen relacions interpersonals, llocs d’aprenentatge, xarxa i resiliència.

Des de la Taula d’entitats que treballen per la sobirania alimentària, vinculada a la Comunalitat, tenim l’oportunitat de gestionar el futur hort urbà del carrer d’Astorga des de la perspectiva comunitària, de producció ecològica, on es recuperin varietats locals i que vetlli per la sobirania alimentària de la comunitat implicada.

Impuls d’un equipament agroalimentari col·lectiu

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Segueix-nos a l'Instagram

Activadora responsable: Col·lectiu Eixarcolant